Ak sa dieťa nemôže zúčastniť na výchove a vzdelávaní, jeho zákonný zástupca je povinný oznámiť  materskej škole bez zbytočného odkladu príčinu jeho neprítomnosti.  

Za dôvod ospravedlniteľnej neprítomnosti dieťaťa sa uznáva najmä:

– choroba,

– lekárom nariadený zákaz dochádzky do školy,

– rekonvalescencia alebo vyzdvihnutie dieťaťa z materskej školy pri príznakoch ochorenia počas dňa,  – mimoriadne nepriaznivé poveternostné podmienky,

– náhle prerušenie premávky hromadných dopravných prostriedkov,

– mimoriadne udalosti v rodine alebo

– účasť dieťaťa na súťažiach.

Ak neprítomnosť dieťaťa z dôvodu ochorenia, vyžadujúceho lekárske vyšetrenie, trvá dlhšie ako tri po sebe  nasledujúce vyučovacie dni, predloží jeho zákonný zástupca potvrdenie od lekára. Na dobu neprítomnosti dieťaťa v  materskej škole, ktorá predchádza návšteve u lekára (do troch po sebe nasledujúcich vyučovacích dní) nemôže lekár vydať potvrdenie o chorobe, pretože spätne  nemožno jednoznačne a zodpovedne posúdiť zdravotný stav dieťaťa.

Skôr uvedené znamená, že:

ak dieťa nepríde do materskej školy tri dni, jeho neprítomnosť ospravedlňuje zákonný zástupca; 

ak dieťa chýba viac ako tri po sebe nasledujúce vyučovacie dni z dôvodu ochorenia, vyžadujúceho  lekárske vyšetrenie, riaditeľ materskej školy požaduje od zákonného zástupcu potvrdenie od lekára,  ktoré je súčasťou ospravedlnenia zákonného zástupcu.  

Ak dieťa nie je prítomné v materskej škole päť a viac dní z dôvodu, že napr. trávi čas so starou mamou,  ide na dovolenku s rodičmi, má prerušenú dochádzku a pod., pri návrate dieťaťa do materskej školy  zákonný zástupca predkladá len písomné vyhlásenie o tom, že dieťa neprejavuje príznaky prenosného  ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie, ktoré nesmie byť staršie ako jeden deň. Vyhlásenie  zákonného zástupcu dieťaťa v zmysle § 24 ods. 8 zákona č. 355/2007 Z. z. sa vyžaduje z epidemiologických  dôvodov kvôli ochrane zdravia ostatných detí v kolektíve (tlačivo poskytne MŠ).

Odkaz na formulár ospravedlnenia nájdete TU.

Podľa § 24 ods. 9 zákona č. 355/2007 Z. z. materská škola je povinná:

  1. a) zabezpečiť, aby skutočnosť, či zdravotný stav dieťaťa umožňuje jeho prijatie do materskej školy,  zisťovala každý deň zodpovedná službukonajúca učiteľka pred prijatím dieťaťa do materskej školy,  b) zabezpečiť, aby službukonajúca učiteľka prijala dieťa podozrivé z ochorenia iba na základe vyšetrenia  jeho zdravotného stavu ošetrujúcim lekárom,
  2. c) zabezpečiť izoláciu dieťaťa od ostatných detí, ak dieťa počas dňa prejavilo príznaky akútneho prenosného ochorenia, dočasný dohľad nad ním a informovanie zástupcu dieťaťa.

V súlade s § 7 ods. 7 vyhlášky MŠ SR č. 306/2008 Z. z. o materskej škole v znení vyhlášky MŠ SR č.  308/2009 Z. z. učiteľka materskej školy môže odmietnuť prevzatie dieťaťa, ak zistí, že jeho zdravotný  stav nie je vhodný na prijatie do materskej školy.

– Ak dieťa v materskej škole počas dňa ochorie, pedagogický zamestnanec zabezpečí jeho izoláciu od  ostatných detí, dozor ním poverenou osobou z radov zamestnancov školy a informuje zákonného zástupcu  dieťaťa.

V obidvoch prípadoch má zákonný zástupca alebo navštíviť lekára, ktorý rozhodne o ďalšom  postupe alebo sám rozhodnúť (s plnou zodpovednosťou za svoje dieťaťa) čo s dieťaťom urobí (napr.  nechá ho niekoľko dní doma a zabezpečí starostlivosť inou osobou atď.).

Materská škola nemá povinnosť písomne žiadať od lekára potvrdenie o zdravotnom stave dieťaťa, ktoré  učiteľka materskej školy odmietla prevziať po zistení, že jeho zdravotný stav nie je vhodný na prijatie do  materskej školy (na základe realizácie ranného filtra). Ak dieťa neprejde ranným filtrom, zákonný zástupca  s takýmto dieťaťom absolvuje lekárske vyšetrenie (materská škola následne ospravedlní neprítomnosť  dieťaťa potvrdením od lekára) alebo zabezpečí jeho doliečenie a starostlivosť inou osobou.